Nova pravosudna zanimanja: Izvršitelji i notari

Bez autora
May 28 2012

Srbija u jun ulazi sa dve nove pravosudne profesije - notarima i privatnim izvršiteljima. Prvih 300 kandidata polaže danas javnobeležnički ispit, a prvih tridesetak izvršitelja, koji su već prošli test, u četvrtak polaže zakletvu i sutradan startuje. Cilj uvođenja notara, odnosno javnih beležnika je rasterećenje rada sudova. Oni će ubuduće overavati ugovore, sačinjavati i čuvati testamente i predbračne ugovore, izdavaće potvrde o imenu, životu, izjavama volje, primaće u depozit isprave i dragocenosti, od suda će preuzeti nesporne ostavinske postupke, kao i ugovore o prometu nepokretnosti, pa će oni garantovati za njihovu tačnost i ispravnost. Preuzeće na sebe i niz radnji koje prethode naplati poreza. Odgovornost notara za štetu koja je nastala njegovim postupcima biće pokrivena obaveznim osiguranjem. Za osnivanje jedne javnobeležničke kancelarije potrebno je između 5.000 i 10.000 evra, ali je zato obećana zarada višestruka. Upravo to je jedan od razloga zašto je do sada bilo veće interesovanje za javne beležnike nego za privatne izvršitelje, čiji je posao daleko komplikovaniji, ali u svetu i plaćeniji. U Srbiji je planiran jedan notar i jedan izvršitelj na 25.000 stanovnika.

Nova pravosudna zanimanja: Izvršitelji i notariSrbija u jun ulazi sa dve nove pravosudne profesije - notarima i privatnim izvršiteljima. Prvih 300 kandidata polaže danas javnobeležnički ispit, a prvih tridesetak izvršitelja, koji su već prošli test, u četvrtak polaže zakletvu i sutradan startuje.

Cilj uvođenja notara, odnosno javnih beležnika je rasterećenje rada sudova. Oni će ubuduće overavati ugovore, sačinjavati i čuvati testamente i predbračne ugovore, izdavaće potvrde o imenu, životu, izjavama volje, primaće u depozit isprave i dragocenosti, od suda će preuzeti nesporne ostavinske postupke, kao i ugovore o prometu nepokretnosti, pa će oni garantovati za njihovu tačnost i ispravnost. Preuzeće na sebe i niz radnji koje prethode naplati poreza. Odgovornost notara za štetu koja je nastala njegovim postupcima biće pokrivena obaveznim osiguranjem, pišu Novosti.

Za osnivanje jedne javnobeležničke kancelarije potrebno je između 5.000 i 10.000 evra, ali je zato obećana zarada višestruka.

Upravo to je jedan od razloga zašto je do sada bilo veće interesovanje za javne beležnike nego za privatne izvršitelje, čiji je posao daleko komplikovaniji, ali u svetu i plaćeniji. U Srbiji je planiran jedan notar i jedan izvršitelj na 25.000 stanovnika.

Ono što prve notare čeka danas, prvi izvršitelji već su obavili. Njih 64 položilo je 11. maja ispit i sada imaju rok od dva meseca da polože zakletvu. Otprilike polovina, kako za Novosti ističe Mihailo Dragović, predsednik Komore izvršitelja, obaviće taj posao u četvrtak, i odmah sutradan, 1. juna, startovaće sa radom.

Planirano je da, pored postojećih 400 sudskih, Srbija ima i 334 privatna izvršitelja. Svi oni trebalo bi konačno da unaprede postupak izvršenja, pošto veliki broj sudskih presuda u našoj zemlji nikada ne zaživi upravo zbog izvršenja. Dragović veruje da će, za razliku od fiksne plate koju su imali sudski izvršitelji bez obzira na učinak, privatne stimulisati zarada koju će imati od svakog naplaćenog potraživanja. Koliko je ovaj posao isplativ, pokazuju izvršiteljske kancelarije u Bugarskoj, od kojih najveće zarađuju na stotine hiljada evra mesečno i zapošljavaju i po 75 izvršitelja.

Izdaci za jednu izvršiteljsku kancelariju biće slični izdacima za notarsku. U njihovoj isključivoj nadležnosti biće naplata komunalnih dugovanja.

Kad je u pitanju naplata komunalnih usluga, Dragović za Novosti kaže da izvršitelj dostavlja dužniku zaključak da je pokrenut postupak za izvršenje i da mora da plati dug s pripadajućim kamatama, plus troškove izvršenja. Ako dužnik ovo ne primi i ne reaguje, posle dve nedelje ponovo se šalje zaključak. Ako ni to ne uspe, on se postavlja na oglasnu tablu suda.

On veruje da će dužnici kad vide koje mere imaju izvršitelji na raspolaganju, dug platiti. Ukoliko ne, izvršitelji mogu od firme gde je dužnik zaposlen da traže administrativnu zabranu na platu dok se potraživanje ne namiri, a kao krajnja mera na raspolaganju im je plenidba pokretnih i nepokretnih stvari, uz asistenciju policije. Oni imaju pravo da rade i iseljenja, takođe, uz asistenciju MUP. Najniža cena izvršiteljske usluge je 2.500 dinara, koliko košta dostavljanje zaključka da je postupak počeo, prenose Novosti.

Oni postupak mogu i da obustave ako utvrde da dug nema od čega da se naplati. Osim za komunalne usluge, naplaćivaće potraživanja i između dve firme, kao i između firme i privatnog lica. Na raspolaganju će imati dokumentaciju NBS, dobijaće bez problema izvode iz liste nepokretnosti dužnika...

Privatni izvršitelji neće moći da sprovode samo izvršenja u porodičnim i radnim sporovima, koji se odnose na vraćanje zaposlenog na posao. To ostaje u nadležnosti sudskih, navode Novosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik